Дозвіл на проживання

Residence permit

Усі іноземці, що в’їжджають до України на підставі віз можуть перебувати на території України упродовж строку дії візи. Короткострокова віза (C) та довгострокова (B) дають право перебувати на території України до 90 діб.

Різниця між короткостроковою (С) та довгостроковою візою (В) є у тому, що довгострокова віза після прибуття до України дає право на оформлення документів на проживання.

За наявності підстав для оформлення документів на проживання в Україні (навчання є такою підставою) іноземець повинен звернутися до органів міграційної служби не пізніше ніж 10 днів до закінчення строку дії візи для виготовлення посвідки на постійне чи тимчасове проживання. Якщо ви не подали документи у термін до 10 днів до закінчення строку дії візи необхідно, щоб приймаюча сторона (університет, той хто видав вам запрошення) звернулася разом з вами до органів міграційної служби для продовження строку перебування на території України.

Для цього вам необхідно здійснити переклад паспорта та засвідчити його у нотаріуса, підготувати 4 фотокартки розміром 3,5 на 4,5 см. та заплатити державне мито, та сервісний збір за надання адміністративної послуги. Зібравши необхідні документи, подаєте їх разом із приймаючою стороною (представником університету) до органів міграційної служби.

Після продовження строку перебування на території України (продовжують на 1 місяць) вам необхідно зібрати пакет документів для звернення до міграційної служби за оформленням посвідки на тимчасове проживання.

    Для оформлення посвідки на тимчасове проживання до державної міграційної служби, окрім заяви, подаються:

  • Паспортний документ або документ, що посвідчує особу без громадянства (після пред’явлення повертається), з візою типу Д, та копії сторінок паспорта з особистими даними і візою;
  • Переклад українською мовою сторінки паспортного документа з особистими даними, засвідчений нотаріусом;
  • Квитанції про сплату державного мита, адміністративного збору та сервісного збору за виготовлення посвідки;
  • Клопотання приймаючої сторони (університету) щодо оформлення посвідки на тимчасове проживання;
  • Наказ університету про зарахування на навчання та наказ про період навчання;
  • Копію полісу/договору медичного страхування;
  • Чотири фотокартки іноземця та особи без громадянства розміром 3,5 х 4,5 сантиметра (на матовому папері);

Вказані документи ви особисто подаєте до міграційної служби при цьому, як правило, вас супроводжує працівник навчального закладу, який надає вам допомогу в оформленні документів та спілкуванні з працівниками міграційної служби.

За минуванням десяти днів після подання документів ви повинні з’явитися до міграційної служби за отриманням посвідки на тимчасове проживання.

Наступний крок після отримання посвідки на тимчасове проживання це реєстрація місця проживання за певною адресою, це адреса гуртожитку або орендованого вами житла.

Реєстрація місця проживання полягає у проставленні штампу у посвідці на тимчасове проживання у якому зазначається адреса вашого проживання.

Якщо ви проживаєте в орендованому житлі то допоможе вам здійснити реєстрацію місця проживання власник житла, якщо в гуртожитку вам необхідно звернутися у деканат університету й подати посвідку, ордер на проживання в гуртожитку та квитанцію про сплату державного мита за реєстрацію місця проживання.

Якщо упродовж місяця з дати отримання посвідки ви не зареєструєте своє місце проживання органи міграційної служби вас притягнуть до адміністративної відповідальності та ви змушені будете сплатити штраф.

    Право на імміграцію та постійне проживання на території України мають:

  • Діячі науки та культури, висококваліфіковані спеціалісти і робітники, гостра потреба в яких є від чутною для економіки;
  • Особи, які здійснили іноземну інвестицію в економіку України на суму не менше 100 тисяч доларів США;
  • Особи, які є повно рідними братом чи сестрою, дідом чи бабою, онуком чи онукою громадян України;
  • Батьки, чоловік (дружина) іммігранта та його неповнолітні діти;
  • Особи, які безперервно проживали на території України протягом 3 років з дня встановлення їм статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми;
  • Особи, які прослужили у Збройних Силах України три і більше років.
Mini logo